Groeiende nederlandse iris planten: hoe zorg ik voor iris × hollandica

Groeiende Nederlandse Iris Planten: Hoe zorg ik voor Iris × Hollandica.

Groeiende Nederlandse Iris Planten: Hoe zorg ik voor Iris × Hollandica.

Een van de meest gekoesterde irissen is een bolvormige hybride iris uit het subgenus Xiphium genaamd Iris × Hollandica (EYE-ris hol-LAN-dee-kuh).

De plant is in de jaren 1800 door het Nederlandse bedrijf van Tubergen gekruist uit 2 varianten van Iris xiphium en Iris tingitana en is uitgegroeid tot een van de meest populaire exemplaren voor bloemisten.

Dit lid van de Iridaceae familie kan worden gekweekt als een vaste plant of jaarlijks gebaseerd op temperatuur- en vochtigheidsniveaus en komt in een reeks kleuren die zich in de loop der jaren hebben uitgebreid.

Beter bekend als de verschillende gewone namen:.

De hybride is ook ouder aan een breed scala van cultivars, zoals:.

Blauw-getint wit bloeit met gele markeringen.

Lichtblauwe en witte bloemblaadjes met een geel centrum.

Compact wit bloeit met een heldere gele streep.

Nederlandse iris is een relatief langzame kweker en groeit tot ongeveer 18 tot 24 centimeter hoog.

Individuele planten hebben de neiging om ongeveer 3 tot 6 centimeter breed te zijn, hoewel ze zich langzaam zullen verspreiden via offshoots wanneer gekweekt als een vaste plant.

Onder de verschillende soorten Iris rassen, Nederlandse irissen zijn vroege bloemen die veren langdurige bloemen over een relatief korte bloeiperiode.

Wanneer de Nederlandse iris in de herfst wordt geplant, bloeit de volgende lente, waarvan de exacte timing afhankelijk is van temperaturen en de gebruikte cultivar.

Cultivars bloeien meestal op een bepaald punt tussen Moederdag en Memorial Day, met individuele bloemen van 3 tot 5 dagen en de totale show van ongeveer 2 weken.

Blooms zijn 3 tot 4 centimeter doorsnee, zijn meestal veelkleurig en hebben een zachte geur.

Echter, je kunt ook cultivars vinden die andere tinten weergeven zoals:.

Een van de grote aspecten van deze plant is dat het kan worden gedwongen om uit het seizoen te bloeien in kasachtige omgevingen.

Dit laat veel telers toe om van de plant te genieten wanneer ze normaal gesproken slapend is.

Zoals bij de meeste irissen, geeft de Nederlandse iris de voorkeur aan volle zon, hoewel een beetje middagschakering in gebieden waar de zon hard wordt, kan helpen om te voorkomen dat ze verschroeien.

Deze hybride geeft de voorkeur aan meer gematigde gebieden, en het groeit het beste in USDA winterhardheidzones 5 tot 9, hoewel de plant een beetje winterbestendig moet zijn in zone 5.

Wanneer goed geïsoleerd, kunnen Nederlandse irissen temperatuurdalingen overleven tot -15 °C Fahrenheit.

Binnenshuis kamertemperatuurbereiken zijn perfect, net als normale huishoudelijke vochtigheidsniveaus.

Een fascinerend detail van groeiende Nederlandse irissen is dat je kunt beïnvloeden of ze eenjarigen of vaste planten met gemak.

Houd de plantain warm en droog zomerweer (of een indoor facsimile) voor meerjarige bloemen, of geef het wat koel, vochtig zomerweer om het te houden als een jaarlijkse.

Nederlandse irissen geven de voorkeur aan ongeveer 1 inch water per week, die gemakkelijk te onderhouden is met behulp van de nat-en-droge methode.

Steek je vinger in de grond en water wanneer het droog voelt 1 inch naar beneden.

Gebruik kamertemperatuur water en ga langzaam rond de plant totdat je ziet sijpelen uit de containers drainage gaten of het oppervlak begint te absorberen het water langzamer.

Vermijd water geven wanneer de plant gaat slapen, zoals zijn bol gemakkelijk kan rotten.

Outdoor planten zullen profiteren van een 5-10-5 NPK meststof in de herfst, voorjaar, en wanneer het blad sterft terug.

Voor container planten, gebruik een vloeibare huisplant meststof van dezelfde verhouding.

Nederlandse irissen geven de voorkeur aan neutrale, goed doorlatende bodems, hoewel ze een enigszins zure pH kunnen verdragen.

Een zandige, leemrijke bodem is het beste voor buitenplanten, en de meeste potmixen werken perfect voor containermonsters.

Echter, de meeste lichtere tuingronden zullen ook werken als je veel organische stof toevoegt.

Vermijd bij het toevoegen van organisch materiaal hete mest die schimmelziekte in Nederlandse irissen kan stimuleren, waaronder:.

Merk op dat u ook perliet of grof zand wilt toevoegen om te helpen bij het draineren.

Uw Nederlandse iris zal om de 3 tot 4 jaar moeten worden verzilverd en verdeeld.

Gedurende deze tijd kunt u de centrale lamp, die aan het einde van zijn leven nadert, weggooien en de bodem van containerplanten vervangen.

Het is veilig om de bloemstengels te knippen voor displays terwijl ze in bloei staan.

U kunt ook willen doodhoofd uitgegeven bloemen om een iets langere bloeitijd te stimuleren, hoewel dit de periode niet veel te verhogen.

Zodra de bloei voorbij is, mag je het volgende doen:.

Snijd de bloemstam eraf, maar zorg ervoor dat de bladeren blijven totdat ze vergeeld en terug gestorven zijn.

Snoei de plant alleen wanneer de bladeren zijn gestorven of verwijder zieke bladeren.

Ten slotte, bij het planten in zone 5 wil je ofwel een 2 inch laag mulch over de plant toe te voegen om het te isoleren van de winterkou of overwinteren de bollen binnen.

Zowel zaden en offsets zijn levensvatbare methoden om deze plant te propageren, hoewel je alleen in staat zal zijn om de offsets om de 3 tot 4 jaar te verdelen.

Nederlandse irissen zijn vrij winterhard en kunnen een relatief breed scala aan omstandigheden verdragen, omdat ze zowel herten als konijnen resistent zijn.

Het grootste besmettingsrisico is de irisborer, hoewel slakken en slakken ook een probleem kunnen vormen.

Rootrot is het primaire ziekterisico, met de minder voorkomende bedreigingen, waaronder:

Zoals bij alle irissen is de Nederlandse iris giftig voor zowel mensen als huisdieren.

Deze planten zijn uitstekend voor containers en snijtuinen.

De bloei kan maximaal 2 weken duren, en veel cultivars zijn populair voor paasarrangementen.

Als zijn een middelgrote plant, het biedt een perfecte achtergrond voor grondbedekkingen en kortere planten, vooral in grensdisplays.

Ze zijn ook op hun best wanneer geplant in groepen.

com is een deelnemer aan het Amazon Services LLC Associates Program, een affiliate reclameprogramma ontworpen om een middel voor sites om reclamekosten te verdienen door reclame en linking met Amazon.

Welkom: Let op! Wij hebben vakantie van 1 aug tm 15 augustus.

Winter Fair Hardenberg : 4 - 6 november 2022.

Maak Hars Coasters Met Geperst Tuin Bloemen - Tuintherapie. Secretariaat Nederlandse Kuipplantenvereniging - Ten Harmsenstraat 2 - 2406 TV Alphen a/d Rijn. Cannas zijn in vele variaties in hoogte en bladkleuren te vinden, van diep rood tot groen/geel gestreept, grootbloemige en kleinbloemige soorten. Ze kunnen makkelijk 3-4 mtr groeien in één seizoen, ze groeien dus ook veel harder als bijvoorbeeld de. Houd de planten s winters, wanneer ze nauwelijks groeien, aan de droge kant. De canna s kunnen wel in de windt geplaatst worden, alleen houden ze hier natuurlijk niet erg van en kunnen hun bladeren hierdoor scheuren.

De Canna is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw bloemriet op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Canna en Vaste plantenkwekerij Van Haaster. Zorg dat de wortels niet te nat zijn, dan gaan ze rotten en schimmelen. Koop nooit slappe of uitgedroogde rhizomen, zorg ervoor dat je de wortels kunt bekijken en informeer of de planten virus vrij zijn. In het najaar zijn ze makkelijker uit de pot te verwijderen. Als de wortels s winters afgeschermd worden, overleeft deze canna buiten. Op een koele, droge plek houd het zaad lang zn kiemkracht. Het is echter ook mogelijk om Canna eerst (vanaf begin april) voor te trekken in een pot, dat levert een flinke voorsprong op.

Voeding van de canna bloemriet is belangrijk, vooral tijdens de lente en de zomer.

Hier produceren ze vanaf half juli bloemen. (Haal anders de ene helft eruit en laat de andere helft in de volle grond zitten en kijk in het voorjaar naar het resultaat. Een van de meest voorkomende problemen veroorzaakt door de verwarring (de twee geslachten hebben zeer verschillende zorgbehoeften) is gele bladeren. Kies voor afmeting, bladkleur en bloemen, niet voor een naam. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij wel af, omdat hij dan niet de kans krijgt om optimaal door te wortelen en goed te groeien. Excellent Woonbeurs : 24 - 27 november 2022. Geef in de zomer volop water en mest. De Canna's houden wel erg van zonlicht! Plaats hem dus op een plek waar de zon volop komt! Staat hij binnen, dan moet hij bij het raam waar de zon het meest op schijnt. Het zijn tropische en subtropische planten met grote, brede bladeren en gele, oranje of rode bloemen (of varianten daarvan).

Om dit op te lossen bedacht ik het volgende.

Heb je de Canna buiten of binnen staan, buiten in de warmte krijg je wel nieuwe knoppen en scheuten met bloemen?. Cannas presteren het beste in de volle zon. You are not permitted to access the requested URL. voor uw registratie als klant bij TeeningaPalmen. Cannas geef je niet snel teveel mest. Behalve delen kun je cannas ook zaaien. Pretoriais een van de synoniemen van Straita, terwijl soms de Stuttgart ook onder deze naam te koop is. In pot gekweekte cannas kunnen in de pot overwinteren op een vorstvrije, droge plek bij een temperatuur van minimaal 5° graden. De bloem zal uiteindelijk zaad produceren in kleine balletjes en deze zouden het jaar erop geplant kunnen worden, dit gebeurd in het eind van het jaar u hoeft dan niet steeds weer nieuwe Canna bloem rietsoorten te kopen maar kan ieder jaar opnieuw geplant worden.

Het heeft degenen die nieuw zijn aan de plant per ongeluk schade toegebracht of zelfs hun slangenplant gedood.

Maar zodra de canna ook wel bloemriet genoemd zich lekker gesetteld heeft gaat hij ook mooie bloemen produceren in verschillende kleuren waaronder rood of geel achtige bloem soms hebben ze ook wel veel weg van een orchidee !. Vul deze laag aan met wat mediterraanse voedingsgrond. In maart gezaaide planten kunnen hetzelfde jaar nog bloeien. Ondanks hun hoogte hoef je cannas niet op te binden. Er waren toen honderden cultivars. Het vochtig houden van de kluit is zo belangrijk omdat de Bloemriet anders vocht trekt uit zijn bladeren, wat hem dor maakt, en waardoor hij uiteindelijk zou afsterven.

Veelgestelde vragen

  • Wat kost canna plant informatie

Het afvijlen of afschuren van de zaden lukte niet.

Contactgegevens Nederlandse Kuipplantenvereniging.

Vulcastrat is bijzonder in dat het voedingsstoffen bevat die de groei van de canna bevorderen. Met dit in gedachten, dient men de planten gedurende de hele zomer te bevochtigen als de regenval minder is dan 2,5cm per week. speciosa aparte soorten terwijl een ander ze als variëteiten van C. Het delen kan zowel voor het oppotten of voor het uitplanten. Blijft relatieflaag en doet het goed in een pot. Voor een snellere kieming is het beter om de bolle kant met een vijl of schuurpapier te bewerken, tot het witte gedeelte van het zaad te voorschijn komt. Wij waarderen onze klanten enorm!. Maar het geldt dus niet alleen voor de bladeren. Voor komend jaar komt er een nieuw soort bij mijn verzameling.

Rhodochiton atrosanguineus                  .

Nu is mijn vraag komen er nog meer knoppen in de Canna?. Wij raden daarom ook aan de planten windt vrij te plaatsen bij een muur of een schutting. De zaadjes zijn enorm klein, ongeveer grootte van kiwizaadje. Dit jaar heb ik moeras cannas in de vijverborder geplant. Cannas geef je niet te snel teveel mest. Hou de doos van de vloer en bewaar deze in een droge ruimte tussen de 7 en 12 graden. Op een lichte plek in de kamer doet Canna het ook uitstekend als bladplant. De bloemen verschijnen meestal vanaf half juli en ze kunnen daarmee doorgaan tot de eerste nachtvorst. Cannas kun je vermeerderen door de wortelstokken in stukken te snijden waarbij je zorgt voor minimaal 1 liever 2-3 groeipunten per stuk.

Snijd het blad ongeveer een handbreedte boven de grond af.

Canna’s hebben weinig last van ongedierte. Cannakwekerij Van Haaster kweekt zowel voor de professionele markt als de particulier. Verpotten van de Canna, waarom en wanneer?. Na de zomer haal ik ze uit de pot en verdeel de kluit in potzame stukken. Ze hebben een bolle en een platte kant. Als je de cannas met pot en al had ingegraven, de potten uit de grond trekken, Er blijven gaten achter die je kun vullen met een (even grote) pot met voorjaarsbollen of winterplanten.

Ga naar volgend artikel

Of ga een palmboom kopen bij Teeninga Palmen

Of ga een bananenplant kopen of een Yucca Kopen